De laatste jaren heeft de Italiaansse Prosecco, geproduceerd in de Veneto-regio, een grote opgang gemaakt in de wereld. Ook in onze contreien is de prosecco
geliefd, dankzij een goedkoper alternatief voor de (dure) champagnes en dankzij de steeds betere kwaliteit. De steeds betere productietechnieken hebben geleid tot een betere kwaliteit van de
sprankelende Italiaanse wijnen.
Voor prosecco wordt hoofdzakelijk de “Charmat-methode” gebruikt, waarbij de tweede fermentatie gebeurd in aangepaste inox-tanks i.p.v. in de fles.
Deze bubbels worden hoofdzakelijk gemaakt van de Glera-druif. Sinds 2008 is deze Prosecco beschermd met het DOC-label. Sinds 2009 is deze nog verhoogd naar
DOCG.
Ook de prosecco’s worden gelabeld volgens het restsuikergehalte :
"Brut"
tot 12 gram suiker per liter
"Extra Dry"
12 tot 17 g/l
"Dry"
17 tot 32 g/l