Frankrijk is het tweede wijnproducerend land ter wereld.
De meest bekendste regio’s zijn : Bordeaux (met de Saint Emillon, de Médocs, de Pomerols, Graves, …), Bourgogne (met zijn Cortons, Meursaults, Mâcons, Pouilly Fuissé, Chablis, …), Loire (Puilly Fumé, Sancerre, ...), Champagne, Rhône en Elzas.
Frankrijk kent een kwaliteitsindeling in drie groepen voor zijn wijn. Van laag naar hoog:
De classificatie of waardering van de AOC-wijnen is verschillend van regio tot regio.
In de Bourgogneregio zijn de wijngaarden geklasseerd en dus niet de wijnmakers of châteaux (zoals in Bordeaux). De hoogste classificatie is daar Grand Cru, terwijl de Premier Cru een classificatie minder betreft.
Een wijn met de AOC Bordeaux kan uit de volledige wijnstreek Bordeaux komen.
De Bordeaux wordt onderverdeeld in grote regio's zoals onder andere de Médoc. Binnen Haut-Médoc hebben de beste wijnen een zogenaamde gemeente-appellation zoals Pauillac, Margaux en Saint-Estèphe.
Vervolgens is er nog een eregalerij van geklasseerde wijnen, de zogenaamde Grands Crus.
De wijnen van de hoogste categorie zijn Premier Grand Cru.