Waarop moet je letten ?
Vooreerst moet je uitmaken of je direct drinkbare wijn wil kopen, of eerder bewaarwijnen, en welk bedrag je ongeveer wil besteden per fles.
Een andere afweging is of je de wijn wil nuttigen bij gerechten (en welke dan ?), dan wel hem eerder als ‘genietwijn’ wil aanschaffen.
Tenslotte kan je ook afwegen in welke mate je gasten wijnkenners zijn.
Zorg dat je goed voorbereid bent om optimaal van je aankoop te genieten.
Over het algemeen wordt wijn best bewaard in een consistent frisse ( ongeveer 13°) en vochtige (ongeveer 70 à 80 %) omgeving. Zorg ook voor voldoende ventilatie (geen tocht).
De flessen dienen liggend bewaard zodat de kurk niet uitdroogt.
Vermijdt snelle temperatuurschommelingen, en zéker temperaturen hoger dan 22°; deze zijn ‘dodelijk’ voor uw wijn! Ook licht en trillingen zijn te mijden .
Het bewaren kan in een goede kelder, of in een wijnklimaatkast.
Na aankoop van uw wijn, laat je hem best ook enkele weken tot rusten komen alvorens te consumeren.
Je wijnadviseur zal je per soort bewaarwijn en oogstjaar de (ideale) bewaartermijn kunnen adviseren.
Door de juiste wijn te schenken bij een bepaald gerecht of schotel ontstaat er een harmonie, waar geur en smaak elkaar versterken.