Wijn schenken

Temperatuur

Een heel belangrijk aspect is de temperatuur van de wijn.  Een Champagne of Prosecco serveer je best op ongeveer 8 à 10° C.  Witte wijnen serveer je op ongeveer 10° en rode wijnen op ongeveer 18°.

Hou hierbij ook rekening met de omgevingstemperatuur waar je de wijn zal drinken.  Indien het er redelijk warm is, serveer je de wijn best iets frisser, want wijn warmt heel snel op.

 

Wijnglas

Een ander aandachtpunt zijn de wijnglazen.  Bubbels serveer je best in flûtes. Witte wijnen in een iets kleiner glas dan deze voor de rode wijnen. Voor rode wijn kies je best een wat groter tulpvormig glas, waarvan de glasrand iets naar binnen toe loopt, waardoor je een beter aroma bekomt.

Decanteren of karaferen

Voor oude wijnen valt het zeker te overwegen om deze voorzichtig te decanteren in een karaf met smalle opening (minder zuurstof nodig) teneinde te vermijden dat er droesem in de glazen terecht komt.  Doe dit echter pas juist voor het drinken van de wijn, want oudere wijnen hebben niet zoveel zuurstof nodig.

Anders voor jonge wijnen, zéker deze die nog tanninerijk zijn.  Deze worden best (‘wild’) gekarafeerd (in karaf met brede opening)  teneinde veel zuurstof toe te voegen.  Dit maakt de wijn wat soepeler/aangenamer.  Doe dit minstens 1 uur voor consumptie.

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht